Florin Barbu, despre politicile neloiale ale UE : Nu este corect ca fermierii români să fie pe locul 25 ca SUBVENȚIE

Publicat: 15/07/2024, 12:14
Actualizat: 15/07/2024, 12:22
România este singura țară care a respins la reuniunea Consiliului pentru Agricultură și Pescuit, AgriFish, din 24 iunie 2024, documentul propus de președinția belgiană cu privire la direcțiile de evoluție a agriculturii blocului comunitar. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a explicat în cadrul emisiunii Agrostrategia de la TVR decizia de a utiliza dreptul de veto al României asupra documentului, subliniind importanța protejării intereselor fermierilor români.  

Nu eu, Florin Barbu, am votat împotriva acelui document, ci toți fermierii din România. Discuțiile pe care le am cu fermierii și asociațiile lor arată că toată lumea dorește tratament egal și subvenții egale în Uniunea Europeană. Nu este corect ca fermierii români să fie pe locul 25 ca subvenție în UE”, a declarat Barbu.

Ministrul a spus că fermierii români nu vor avea de suferit cât timp el va fi în funcție, în ciuda speculațiilor despre posibile represalii din partea Uniunii Europene.

Cât timp voi fi ministru al agriculturii, fermierii români nu vor avea de suferit de la Uniunea Europeană. Atunci când am propus modificarea regulamentului pentru ca fermierii români să nu lase 4% pârloagă, aceștia au fost protejați de mine la Comisia Europeană”, a menționat Barbu.

Barbu a precizat, de asemenea, că a primit sprijin pentru această poziție din partea consiliului AgriFish și a unor membri ai Parlamentului European, care susțin convergența externă.

Mai mult, și PPE, și doamna Ursula sunt pentru convergență externă”, a adăugat el.

În fața acuzațiilor că România a avut un comportament imprevizibil, fiind singura țară care a votat împotrivă, Barbu a răspuns că a informat Uniunea Europeană despre intențiile României cu trei săptămâni înainte.

Cu trei săptămâni înainte am trimis o scrisoare de la Ministerul Agriculturii prin care am solicitat introducerea într-un articol a convergenței externe”, a explicat ministrul.

Ministrul a evidențiat importanța subvențiilor egale pentru fermierii români, care se confruntă cu numeroase cheltuieli, inclusiv grindină, condiționalitățile impuse de regulamentele UE și prețurile în creștere la cereale și utilaje.

„Bineînțeles că nu mă voi lăsa și în următoarele consilii de miniștri voi aduce în discuție toate aceste lucruri, pentru că atunci când la noi se identifică probleme în procesarea laptelui, imediat Consiliul Concurenței se sesizează dacă un preț este mai mare sau mai mic la un procesator. Dar Comisia Europeană, care analizează comerțul, nu se sesizează atunci când sunt practici comerciale neloiale pentru fermierii români.

De ce să vând cerealele cu 50 de euro în plus față de nivelul bursei, în timp ce în România se vând cu 50 de euro mai puțin decât nivelul bursei?

De ce prețurile utilajelor sunt stabilite de marile societăți care le produc și se înțeleg între ele? Aceasta nu este o practică neunitară? Fermierul român este, în primul rând, afectat”, a explicat Barbu.

Pentru a sprijini fermierii, Barbu a anunțat că a obținut 310 milioane de euro pentru fiecare fermier care nu a putut achiziționa un utilaj. „Normal că mi-aș fi dorit ca fermierii să-și achiziționeze tractorul cu 250.000 de euro, nu cu 480.000 de euro, pentru că și contribuția fermierului ar fi fost mult mai mică, reducând povara pentru fermierul român. Toate aceste lucruri trebuie înțelese și aduse pe masa Consiliului”, a concluzionat ministrul.

CITEȘTE ȘI:

Convergența plăților între statele membre în cadrul PAC, pe masa de lucru a PPE / Florin BARBU a solicitat includerea convergenței încă din 24 iunie

Florin Barbu: Arabia Saudită va deveni și o piață de desfacere pentru produsele din FERMELE românești

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul atentatului asupra lui Trump, pas cu pas. Ce a făcut Thomas Crooks în ultimele...
Acuzații GRAVE la adresa iubitului Dianei Maria, fata ucisă de urs în Bucegi. „Adevărul??? Am...
Mireasa lui Ianis Hagi a luat microfonul de la Pavel Bartoș și a descris în...
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana...
O grădină din Teleorman, plină cu palmieri, face furori pe internet. "Mulți nu cred că...
Antonia a luat 9,98 la BAC, dar a făcut contestaţie! Cu ce notă s-a trezit...
Cum arăta Shannen Doherty înainte de a muri: ultimele imagini cu actrița! Avea doar 53...
"Am văzut genunchii îngrămădiţi acolo". Cadavrul unui bărbat, găsit într-o valiză abandonată de câteva zile...
Trump, lovit de Secret Service: Agenții m-au lovit atât de tare încât...
Reacția lui Ianis Hagi după ce Radu Drăgușin a absentat la cel mai important eveniment...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Amenzi pentru șoferii prinși fără ITP! Când trebuie să facem Inspecția Tehnică?
Elon Musk promite 45 de milioane de dolari pe lună pentru alegerea lui Trump
GREȘEALA pe care o facem cu toții la AERUL condiționat! De fapt, nu este bine...
Cutremur total în Europa. Ungurii au dat cărțile pe față: Va crește radical
Ce tarif are Adriana Antoni. Solista, una dintre cele mai cerute voci
„Înnebunea dacă nu se întâmpla”. Imagini „fierbinți” la Insula Iubirii. S-au ascuns în baie, dar...
Momentul când atacatorul lui Trump e ÎMPUȘCAT în cap de un lunetist
Bogdan de la Ploiești, dezamăgit de faptul că nu are evenimente în orașul natal: „Oamenii...
Detalii din culisele festivalului Electric Castle 2024: "Totul e calculat la minut, nu-ți permiți întârzieri"....
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am dus la bunăciunea asta în bar şi, după ce am...
La ce temperatură trebuie să setăm aparatul de aer condiționat?
×